Vuurwerk in mijn hoofd

Het gebeurt niet zo vaak dat er een kinderboek verschijnt dat zich afspeelt op de Nederlandse Antillen. Dat maakt het nieuwe boek Vuurwerk in mijn hoofd heel bijzonder.

 

Vorige week verscheen er een boek van Roland Colastica, een Curaçaose schrijver. Hij werd tijdens het schrijven van zijn boek gecoached door Sjoerd Kuyper, een bekende Nederlandse kinderboekenschrijver. Vuurwerk in mijn hoofd gaat over Gerrit en Jurcell. Allebei hebben ze belangrijke vaders, komen ze uit een rijke buurt in Willemstad, kunnen ze goed voetballen en vechten. Allebei hebben ze problemen waardoor ze de straat op gejaagd worden. Er is één verschil: Jurcell is zwart en Gerrit is blank. Niemand verwacht dus dat Gerrit de leider wordt van de Santa Rosa Devils, een zwarte jeugdbende. ‘Op Curaçao denken mensen vaak dat blanke jongens niet ontsporen,’ zegt de schrijver. ‘Als het fout gaat, worden die jongens vaak naar Nederland gestuurd. In mijn boek wilde ik laten zien dat dat beeld niet klopt.’ Roland Colastica denkt dat Curaçaose kinderen blij zullen zijn om een boek te lezen over hun eigen land. Er worden maar weinig boeken uitgegeven op de Nederlandse Antillen, dus moeten kinderen vaak Nederlandse boeken lezen die zich afspelen in Nederland. In een boek dat zich afspeelt in je eigen omgeving, kun je als Antilliaan natuurlijk veel meer herkennen. Dat maakt het lezen leuker.

 

Vuurwerk in mijn hoofd, Roland Colastica. Leopold, € 13,95 (10+)

Foto: Junice Augusta