De boekentips voor 10 t/m 12 jaar

Krabbels van Bien
Simone Arts 
(Holland)
Bij Bien thuis is alles veranderd, maar daar durft ze niet over te praten op haar nieuwe school. Ze stort zich liever op haar geheime feestplan en haar superleuke overbuurjongen Levi.
Troep
Ilse Bos 
(Lemniscaat)
Ze zijn met z’n dertienen. Een allegaartje van aangewaaide kinderen die samen een chaotisch maar prima bestaan leiden op een woonboot, terwijl hun moeder de wereld afstruint.
Het goud van de Navajo
Suzette Boyer 
(Manteau)
Jesse en zijn tweelingzus Luna gaan samen op zomerkamp in de VS. Het begint super, maar op een dag gaan er dingen mis. Jesse en zijn vrienden gaan op onderzoek uit.
Het dagboek van Nurdius Maximus
Tim Collins 
(Ploegsma)
Nurdius wil de grootste held in de Romeinse geschiedenis worden. Maar dat schiet nog niet erg op. Zijn vrienden lachen hem uit en zijn ouders luisteren nooit naar hem.
De cupcakeclub. Het geheime recept
Marion van de Coolwijk (De Fontein)
Zilver geeft een cupcakefeestje in de bakkerij van haar vader. Er gaat van alles mis, maar de cupcakes zijn superlekker! De vrienden verkopen de cakejes in de bakkerij. De recepten houden ze geheim… maar of dat lukt?
Broederband 3. De jagers
John Flanagan 
(Gottmer)
De jacht op de bloeddorstige piraat Zavac, leidt Hal naar de vesting Raguza. Daar volgt een een-op-een-gevecht. 
Donderkat vs Kettingzaag
Thijs Goverde 
(Holland)
Michael, Gaby en hun ouders worden achterna gezeten door een bende schurken. Ze vluchten diep het oerwoud in, waar niemand hen kan vinden. Daar zijn ze veilig. Of toch niet?
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
Andy Griffiths & Terry Denton 
(Lannoo)
Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine. Kom snel langs! 
De regels van drie
Marjolijn Hof 
(Querido)
Twans overgrootvader woont in IJsland en kan niet goed meer voor zichzelf zorgen. Maar hij wil niet terug naar Nederland en vraagt of Twan hem wil helpen ontsnappen. Wil Twan dat wel?
Lynn!
Anke Kranendonk (Lemniscaat)
Al bijna twaalf jaar is Linda gewoon Linda Pinda. Een beetje stoer, grappig, gek op sport en buiten spelen, een lichaam als een lange dunne lat en nog lang niet bezig met ‘meidendingen’. 
Die dag in augustus
Rindert Kromhout (Leopold)
‘Enrico?’ vroeg Teresa. ‘Wat er ook gebeurt, wij blijven voor altijd bij elkaar, hè?’ Maar toen kwam die dag in augustus. De dag die hun levens voorgoed zou veranderen. 
Ontvoerd
Agave Kruijssen 
(Lannoo)
Jonkvrouw Marga heeft net haar vader verloren en weigert zich als een dame te gedragen. Liever gaat ze de hei op met haar paard Appel. Ze raakt bevriend met Hendrik, de stalknecht. Op een dag gaat Marga ervandoor en ze neemt Hendrik met zich mee. De gevolgen zijn niet te overzien.
Vlieg!
Marco Kunst (Lemniscaat)
Waar ligt de grens tussen dromen en gek zijn? Marius is een dromer. Het liefst bouwt hij vliegers of kijkt naar de sterren, samen met zijn opa.
F-side story
Hans Kuyper 
(Leopold)
Naomi verhuist van Rotterdam naar Amsterdam. Geen probleem. Nieuwe buurt, nieuwe school? Kan ze aan. Maar een klas vol Ajax-fans, die stuk voor stuk boos naar haar Feyenoord-sjaal kijken… Hoe overleeft ze dat? 
Hylas en de schaduw van de leeuwin
Michelle Paver (The House of Books)
Het is 3500 jaar geleden in een land aan de Middellandse Zee. Hylas is op zoek naar zijn ontvoerde zusje. Maar dan wordt hij gevangen genomen en als slaaf te werk gesteld in de duistere mijnen van Thalakrea.
De boogschutter van Hirado
Rob Ruggenberg (Querido)
Reyer gaat als leerling-koopman voor de VOC naar Japan, en wordt daar verliefd op Sakura. Als zij ter dood wordt veroordeeld zet Reyer alles op het spel om haar te redden.
De jongen die in de muur verdween
Lydia Rood (Leopold)
Amsterdam, 1632. Dirk gaat stiekem naar een anatomische les van zijn vader, chirurgijn Tulp. Dirk schrikt als hij ontdekt dat de schilder Rembrandt van Rijn de anatomische les heeft geschilderd… met hem erbij! 
Het raadsel van alles wat leeft
Jan Paul Schutten
(Gottmer)
Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel is een heel bijzonder boek over het wonder van het leven en de evolutie, van de oerknal tot het leven nu.
Heartbreak Hotel door IzzyLove
Manon Sikkel (Moon)
In Heartbreak hotel ontmoet Isa haar allereerste vriendje weer. Gelukkig is de liefde nog lang niet over. Er is alleen één probleem, en dat is dat Isa op het punt staat om naar de andere kant van de wereld te verhuizen.
I love Liv. Eerste hulp bij een gebroken hart huwelijksaanzoek
Marlies Slegers (Moon)
Livs leven staat compleet op zijn kop als Kat van BFF opeens ex-BFF wordt, haar zwangere moeder onverwacht in het ziekenhuis belandt, als Liv het adres van haar takkevader vindt en als Jazz iets ongelooflijk stoms doet. De wereld van Liv is nooit saai. 
100% Coco. Dagboek van een modeblogger
Niki Smit (De Fontein)
Coco droomt ervan een stijlicoon te worden, maar op school wordt ze Coco de Clown genoemd. Dan start ze een anonieme fashionblog, en zet daarmee heel modeminnend Nederland op zijn kop.
De boeken van het begin. Robijn
John Stephens (Van Goor)
Alleen door risico’s te nemen, kunnen Kate, Michael en Emma de kracht van de Boeken van het Begin benutten om hun ouders te vinden. Maar is het gevaar niet te groot?
Stapelverliefd
Maren Stoffels (Leopold)
Liv wil zangeres worden, maar dat mag niet van haar vader. Maar als Liv voor school moet samenwerken met klasgenoot Emil, merkt ze dat het ook anders kan.
Lente
Derk Visser (Leopold)
De grootste wens van Lente  is om haar gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen. Wanneer er een tumor in haar hoofd wordt gevonden, geeft ze de moed niet op.
Mijn bijzonder rare week met Tess
Anna Wolz (Querido)
Tijdens een vakantie op Texel ontmoet Samuel Tess. Ze heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze één week de tijd voor. En Samuel moet haar helpen.