Stemtips

Welk boek verdient de prijs?
Het kan best moeilijk zijn om de drie beste boeken te kiezen uit die enorme stapel die je hebt gelezen. Deze stemtips helpen je daarbij.

Let op bij aanraders
Soms lees je een boek waarover je andere mensen wilt vertellen. Misschien wil je ze het zelfs aanraden: dit moet je lezen! Krijg je dat gevoel bij een boek? Let dan goed op. Dit kan wel eens een boek zijn dat in jouw top 3 thuishoort.

Sta voor je eigen mening
Had je het boek net zo leuk gevonden als er een andere (onbekende) schrijversnaam op de kaft had gestaan? Als de rest van de klas fan is van één schrijver, is het soms moeilijk om in je eentje voor een ander boek te kiezen. Toch is het goed om dat te doen: kies voor het boek dat jij het mooist vindt!

Maak een woordveld
Het kan lastig zijn om te vertellen wat je van een boek vindt. Een woordveld kan je daarbij helpen. Schrijf woorden op die volgens jou bij het boek horen. Je mag alles opschrijven wat in je hoofd opkomt. Bijvoorbeeld: ‘eng’, ‘donker’, ‘superspannend’ of ‘eenzaam.’ Dat helpt om te kunnen zeggen wat je van het boek vindt.

Schrijf mooie zinnen over
Kom je een mooie of grappige zin tegen? Zo’n zin waar je echt even bij nadenkt? Schrijf die dan over in een speciaal schrift. Als je veel mooie zinnen uit één boek in je schrift hebt gezet, dan kan dat wel eens een heel goed boek zijn!

Kijk naar het boek
Kijk naar het uiterlijk van een boek. Vind je de tekeningen die erin staan mooi? Passen ze goed bij het verhaal of juist niet? En wat vind je daarvan? Zou jij het anders hebben gedaan als jij de tekenaar was? Vertellen de tekeningen een eigen verhaal?

Deze tips komen van kinderboekenrecensent Bas Maliepaard.