KiNDERJURY.NL

Het Grote Kinderjury Zomer Leesfeest

Gepubliceerd op 28-06-2018 door CPNB

Na twee weken van geheimhouding was het eindelijk zo ver. In een feestelijk versierde OBA Bijlmerplein maakten de twaalf Senaatsleden gisteren de winnaars van de Nederlandse Kinderjury bekend.

Het was tropisch warm onder het glazen dak van de bibliotheek in de Amsterdamse Poort. Met strandstoelen, bloemenslingers, een stralend zonnetje, twaalf opgewonden Senaatsleden en heel zenuwachtige schrijvers, vertalers en tekenaars liep de temperatuur behoorlijk op. Heel toepasselijk, want de prijsuitreiking vond plaats op Het Grote Kinderjury Zomer Leesfeest.

Darryl (11 jaar), de kinderdirecteur van de OBA, heette iedereen hartelijk welkom met een prachtige speech. Hij riep kinderen op om meer te gaan lezen, en legde uit dat je door veel te lezen nieuwe woorden leert en een grotere woordenschat krijgt.

Senaatslid Aimée met Geronimo Stilton (foto: Chris van Houts)

Het aantal stemmers in de Nederlandse Kinderjury was dit jaar heel erg hoog. Meer dan 25.000 kinderen in heel Nederland brachten kun stem uit. Alle tien genomineerde schrijvers kregen een oorkonde en een juryrapport dat was gemaakt met boekenbakker.nl. Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Marte Jongbloed was superblij met haar tweede Pluim van de Senaat (6 t/m 9 jaar) voor De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre. De Senaatsleden vinden het ‘een heerlijk boek dat je uitnodigt om je eigen fantasie te gebruiken’.

De Prijs van de Kinderjury in de jongste leeftijdsgroep ging naar De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton. Vertaler Edward van de Vendel nam de prijs in ontvangst en Andy Griffiths bedankte de stemmers in een filmpje vanaf zijn tropische vakantiebestemming. ‘Terry is ook blij, hij staat daar om de hoek zijn onderbroek te wassen,’ grapte hij.

Daarna mochten de Senaatsleden in de leeftijdsgroep 9 t/m 12 jaar hun winnaars bekendmaken. Manon Sikkel sprong een gat in de lucht toen ze de Pluim van de Senaat kreeg voor Izzy Love 7, Expeditie vriendschap. Onder luid gejuich ging de Prijs van de Kinderjury in deze categorie naar Het leven van een Loser –Drie keer niks van Jeff Kinney. Uitgever Joris van de Leur nam hem trots in ontvangst.

Wil jij ook in de Senaat?

In 2019 komen er weer 12 nieuwe kinderen in de Senaat. Wil jij daar bij zijn? Hou dan onze facebookpagina en ons instagram-account in de gaten! Eind 2018 beginnen we met het samenstellen.

Tijdlijn

Aanmelden senaat

1 december 2018 t/m 8 februari 2019

Leeslijst bekend

30 januari

Leesweken

6 maart t/m 19 mei 2019

Stemweek

20 mei t/m 26 mei 2019

Stemmen tellen...

26 mei t/m 26 juni 2019

Winnaars bekend

26 juni 2019